Poštovani sudionici 6. Balogijade, 

 

najljepše zahvaljujemo svima na velikom odazivu na krasnoslovno-scenski i likovni natječaj 6. Balogijade! U natječaju je ukupno sudjelovalo 830 učenika iz 153 škole iz svih krajeva Republike Hrvatske i najljepša hvala mentorima na trudu i radu s učenicima! Kao organizatorima natječaja iznimno nam je drago što se svake godine veliki broj učenika uključuje u Balogijadu i veselimo se završnoj svečanosti 29. svibnja u Svetom Petru Čvrstecu, rodnom mjestu Zvonimira Baloga! :)

 

Rezultati natječaja bit će objavljeni 10. svibnja (petak). Natječajem je predviđeno da će rezultati biti objavljeni danas, 6. svibnja, ali objavu rezultata pomičemo zbog toga što su se u likovnom dijelu natječaja, i među laureatima, kao i radovima izabranim za likovnu izložbu, našli i radovi učenika o kojima nemam podatke jer nisu prijavljeni preko natječajnog obrasca. Radovi su uredno šifrirani i žao mi je što prijave nisu dovršene, no riječ je o 3 dječja rada koji su također dobili lijepe komentare stručnog povjerenstva i djeca koja su ih naslikala zaslužila su pohvale. Najlakše bi bilo diskvalificirati te radove, ali smatram da djeca ne smiju biti zakinuta zbog propusta mentora ili osobe zadužene za prijavu radova. 

 

Ispričavam se svima koji ste s nestrpljenjem očekivali današnju objavu rezultata, no molim vas za još samo malo strpljenja - žiriranje likovnh radova održano je u petak, 3. svibnja, i pri odgonetavanju šifri uočen je navedeni problem. Vjerujem da ću uspjeti saznati podatke o učenicima, no ne znajući u kojem će to trenutku biti, kao konačni datum objave rezultata određujem 10. svibnja. 

 

Ujedno ljubazno molim sve mentore da pri prijavi učenika na natječaj obrate pozornost na dva detalja: 

1. na poleđinu likovnog rada svakako treba napisati i razred koji učenik polazi

2. snimljeni videozapis učeničke izvedbe treba imenovati zaporkom navedenom u prijavi. 

 

Naime, određeni broj likovnih radova na svojoj poleđini nema oznaku razreda iako je to svake godine traženo u tekstu natječaja. Budući da je razred naveden u prijavi učenika, to je podatak koji kasnije mogu odgonetnuti, ali omotnice s likovnim radovima otvaraju se neposredno prije žiriranja i nedostatak oznake razreda u tom trenutku predstavlja problem.

Što se videozapisa tiče, sigurno je riječ o (nenamjernim) omaškama, ali ih ipak treba pokušati izbjeći. Naime, dogodi se da mentori prijave učenike koji se natječu u krasnoslovno-scenskom dijelu natječaja i u prijavnom obrascu navedu određenu zaporku, no istodobno pod tom zaporkom ne označe videozapis, već on ostane imenovan automatski zadanim nazivom. Primjera radi, u prijavnom obrascu zaporka može biti ŠKOLA 34567, a dostavljeni videozapis imenovan je Video578 ili, što je također moguće, znatno dužim nazivom.

 

Daleko je najveći broj uredno izvršenih prijava učenika i zahvaljujem svima na lijepoj suradnji u tom smislu, a pozivam sve koji se pronađu u ovim dvama opisima da u budućim natječajima samo na ta dva segmenta obrate dodatnu pozornost. U svakom slučaju, nikad nećemo diskvalificirati učenike zbog ovih ili sličnih tehničkih pojedinosti, no ističem to kao nešto što svake godine primjećujemo u prijavama učenika na natječaj sa željom da i taj dio popravimo. 

 

Još jednom hvala svim učenicima, malim i velikim balogovcima i balogovkama, na prekrasnim likovnim radovima i sjajnim krasnoslovno-scenskim izvedbama kojima ste nas razveselili i ove godine! Rezultati će, dakle, biti objavljeni 10. svibnja na našoj stranici i taj se datum ni u kojem slučaju neće više pomicati.

 

Svima srdačan balogovski pozdrav

Tomislav Hrebak, voditelj Balogijade