Opis projekta

 

NOVO - PROMO Zvonimir Balog & Balogijada

 

Današnja manifestacija Balogijada prvotno je 2015. godine započela kao Dan Zvonimira Baloga – interna školska priredba u čast našeg proslavljenog nekadašnjeg sumještanina i učitelja likovne kulture u OŠ „Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno te njezinoj područnoj školi u Svetom Petru Čvrstecu.

Od 2015. do 2018. godine održana su ukupno 4 Dana Zvonimira Baloga kojima su, osim učenika i učitelja naše škole, prisustvovali i eminentni stručnjaci na znanstvenom i umjetničkom području, kao što su predstavnici Društva „Naša djeca“, Lada Žigo (Društvo hrvatskih književnika), Ivan Vitez (akademski slikar i ilustrator te Balogov veliki prijatelj), Zoran Homen (poznati križevački i hrvatski slikar), Teatar Poco Loco, Dubravka Težak (Učiteljski fakultet, Zagreb), Miroslava Vučić (urednica u Školskoj knjizi), Ranka Javor (povjesničarka umjetnosti i knjižničarska savjetnica te česta Balogova suradnica), Siniša Cmrk (bivši televizijski voditelj i Balogov suradnik), zatim brojni učitelji iz obližnjih škola, poznati slikari, ali i nekadašnji Balogovi učenici od kojih se pojedini, poput svoga učitelja, danas aktivno bave slikarstvom i/ili pisanjem!

Program koji su zajednički pripremali učitelji i učenici OŠ „Grigor Vitez“ Sv. Ivan Žabno sastojao se od recitala Balogovih pjesama, scenskih nastupa i predstava nastalih na temelju Balogovih djela, plesnih koreografija, zborskih izvedbi Balogovih uglazbljenih pjesama, nastupa školskog benda, promocija Balogovih neobjavljenih slikovnica i romana (npr. slikovnica Tko se čega boji, roman Ptica Ružica...) i raznih drugih točaka.

Potaknuti kvalitetnim sadržajem Dana Zvonimira Baloga i ohrabreni mnogobrojnim izvrsnim impresijama sudionika i posjetitelja, 2019. smo godine u program odlučili uključiti sve zainteresirane osnovnoškolce iz cijele Republike Hrvatske pa smo raspisali nacionalni krasnoslovno-scenski i likovni natječaj te je tako stvorena Balogijada! Već te prve godine u Balogijadi je sudjelovalo čak 649 učenika koje je pripremalo 119 mentora iz ukupno 99 škola iz 19 hrvatskih županija!

U prvoj Balogijadi priključili su nam se i poznati dramski i likovni umjetnici i stručnjaci, od kojih je većina i osobno poznavala Zvonimira Baloga te s njime surađivala, koji su postali članovi naših stručnih povjerenstava za prosudbu učeničkih izvedbi/radova. Tako sada povjerenstvo za krasnoslovno-scenski dio natječaja čine Barbara Rocco (filmska, televizijska i kazališna glumica, redateljica i scenaristica – predsjednica povjerenstva), Zvonimir Ilijić (kazališni, filmski i televizijski redatelj i scenarist) i Sunčana Zelenika Konjević (kazališna, filmska i televizijska glumica i voditeljica), dok povjerenstvo za likovni dio natječaja čine Tomislav Buntak (dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu – predsjednik povjerenstva), Ranka Javor (povjesničarka umjetnosti i komparatistica) i Manuela Vladić Maštruko (akademska slikarica i ilustratorica).

Nakon raspisa krasnoslovno-scenskog i likovnog natječaja svi zainteresirani učenici iz osnovnih škola u Republici Hrvatskoj mogu pod vodstvom svojih mentora pripremati svoje izvedbe/radove prema zadanim uputama, a po završetku natječaja stručna prosudbena povjerenstva odabiru najuspjelije radove koji se potom nagrađuju ravnopravnim nagradama. Za sudjelovanje u krasnoslovno-scenskom natječaju potrebno je izvesti odabrano Balogovo djelo ili dio djela (pjesmu, ulomak iz romana i sl.), dok je za sudjelovanje u likovnom natječaju potrebno kreirati likovni rad inspiriran motivima iz Balogova stvaralaštva ili samim Zvonimirom Balogom

Učenici čije se izvedbe/radovi proglase najuspjelijima pozivaju se, zajedno sa svojim mentorima, na završnu svečanost Balogijade koja se početkom lipnja održava u Svetom Petru Čvrstecu, rodnom mjestu Zvonimira Baloga, na kojoj potom uživo nastupaju svojim krasnoslovno-scenskim izvedbama, odnosno svojim likovnim radovima sudjeluju u likovnoj izložbi 70-ak najuspjelijih radova. Na završnu svečanost pozvani su i svi ostali zainteresirani sudionici Balogijade, pri čemu svi dobivaju svoje zaslužene zahvalnice, a autori najboljih izvedbi/radova nagrađuju se ravnopravnim nagradama. Učenički radovi izloženi na likovnoj izložbi objavljuju se i u popratnom likovnom zborniku Balogijade.

U manifestaciji svojim programom sudjeluju i učenici škole domaćina.

Balogijada je dosad polučila izniman rezultat te s ponosom možemo reći da smo svi zajedno, ponajprije OŠ „Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno kao škola domaćin, ali i kolege učitelji diljem Hrvatske koji nas podržavaju, prate i sudjeluju u našim natječajima, ostvarili preduvjete za rast i razvoj jedne vrhunske manifestacije!

 

Tomislav Hrebak, voditelj Balogijade