Osnovna škola „Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno raspisuje nacionalni krasnoslovno-scenski i likovni natječaj za 3. Balogijadu!

Današnja manifestacija Balogijada prvotno je 2015. godine započela kao Dan Zvonimira Baloga – interna priredba u čast našeg proslavljenog nekadašnjeg sumještanina (rođenog 1932. godine u Svetom Petru Čvrstecu, mjestu u kojemu Osnovna škola „Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno ima svoju područnu školu) i učitelja likovne kulture u OŠ „Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno koji je nakon Grigora Viteza zauzeo vodeće mjesto u hrvatskoj dječjoj književnosti i do danas ostao jedan od najplodnijih i najsvestranijih hrvatskih umjetnika, s mnogobrojnim sjajnim književnim i likovnim ostvarajima od kojih brojni tek trebaju biti objavljeni.             

Od 2015. do 2018. godine održana su ukupno 4 Dana Zvonimira Baloga kojima su, osim učenika i učitelja naše škole, prisustvovali i eminentni stručnjaci na znanstvenom i umjetničkom području, kao što su predstavnici Društva „Naša djeca“, Lada Žigo (Društvo hrvatskih književnika), Ivan Vitez (nedavno preminuli poznati likovni umjetnik i Balogov veliki prijatelj), Teatar Poco Loco, Dubravka Težak (Učiteljski fakultet, Zagreb), Miroslava Vučić (urednica u Školskoj knjizi), Siniša Cmrk (nekadašnji televizijski voditelj i Balogov suradnik), Ranka Javor (povjesničarka umjetnosti i komparatistica te česta Balogova suradnica) i brojni drugi. Program koji su zajednički pripremali učitelji i učenici OŠ „Grigor Vitez“ Sv. Ivan Žabno sastojao se od recitala Balogovih pjesama, scenskih nastupa i predstava nastalih na temelju Balogovih djela, plesnih koreografija, zborskih izvedbi Balogovih uglazbljenih pjesama, nastupa školskog benda, promocija Balogovih neobjavljenih slikovnica i romana (npr. slikovnica Tko se čega boji, roman Ptica Ružica...) i raznih drugih točaka.

Potaknuti kvalitetnim sadržajem Dana Zvonimira Baloga i mnogobrojnim izvrsnim impresijama sudionika i posjetitelja, odlučili smo 2019. godine u program uključiti svu zainteresiranu djecu iz cijele Republike Hrvatske te je tako stvorena Balogijada! Već prve godine na Balogijadi je sudjelovalo 649 učenika koje je pripremalo 119 mentora iz ukupno 99 škola iz 19 hrvatskih županija, a priključili su nam se i poznati stručnjaci poput glumice Barbare Rocco i dekana Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Tomislava Buntaka, koji su predsjedavali stručnim prosudbenim povjerenstvom za ocjenu učeničkih krasnoslovno-scenskih izvedbi odnosno likovnih radova. Balogijada je tako već u svom samom začetku polučila izniman rezultat i označila početak rasta i razvoja jedne vrhunske manifestacije!

Prošle se godine pandemija koronavirusa, nažalost, negativno odrazila i na Balogijadu, ali i u takvim nepovoljnim društvenim okolnostima primili smo nemali broj učeničkih radova, a snimili smo i dokumentarni film o Zvonimiru Balogu pod nazivom Naš Zvonimir Balog – igrotvorni genij; autor je filma Tomislav Hrebak, voditelj Balogijade.   

Balogijada sada ide dalje – upravo su raspisani krasnoslovno-scenski i likovni učenički natječaj koji su otvoreni do 15. svibnja 2021. godine. Najbolje krasnoslovno-scenske učeničke izvedbe i najuspjeliji likovni radovi bit će nagrađeni ravnopravnim nagradama, a iznimno je atraktivna i posebna nagrada u ovogodišnjem likovnom natječaju. Naime Nevidljiva Iva, prva Balogova pjesnička zbirka, prošle je godine slavila 50. godišnjicu svog prvog izdanja (1970. u sklopu Biblioteke Vjeverica izdavačke kuće Mladost) pa će se ove godine otisnuti njezino jubilarno izdanje u nakladi izdavačke kuće Katarina Zrinski iz Varaždina. Pjesme Zvonimira Baloga u tom će izdanju krasiti i najuspjeliji učenički likovni radovi pristigli na raspisani likovni natječaj u okviru Balogijade, prema ocjeni prosudbenog povjerenstva, a jedan likovni rad osvanut će i na naslovnoj stranici ovog jubilarnog izdanja Nevidljive Ive!

Više detalja možete pronaći u tekstu nacionalnog krasnoslovno-scenskog i likovnog natječaja koji je objavljen u pdf-dokumentu u prilogu. 

Pozivamo sve učiteljice i učitelje, roditelje, skrbnike, sve koji rade s našim najmlađima da djecu upoznaju s ovim natječajem te ih potaknu na stvaranje – naime upravo su pružanje učenicima prilike za razvoj vlastitih kreativnih potencijala, kao i njegovanje dječje mašte i stvaralačkog zanosa kao polazišnih točki u oblikovanju originalnih, ambicioznih i inventivnih mladih osoba jedni od osnovnih ciljeva Balogijade. Pružimo našoj djeci najbolje, dajmo im priliku da maštaju i stvaraju – uključimo ih u Balogijadu! 😊

Tomislav Hrebak, voditelj Balogijade

 

Izjava o davanju suglasnosti