Z. BALOG – hrt djelovanje

Zvonimir Balog je ostavio značajan trag u povijesti HRT-a, kao autor, scenarist i kao urednik.

Upravo je Balog, još davne 1976. – 1978. bio autor serije za djecu''Zlatna nit'', a koja je okupila niz iznimnih književnih, glazbenih i televizijskih autorskih imena. Nezaboravan lik Špiro Špula je zabavljao djecu i odrasle sa malih ekrana, a to je u ono vrijeme bila prilično inovativna tv forma u europskim okvirima. Serija je nastala na Balogovim tekstovima i stihovima.

Pored mnogih djela za Radio i Tv, Balog se s početkom devedesetih uhvatio urednikovanja i to u Dječjem programu HTV-a. Bio je prvi urednik serijala ''Turbo Limach Show'', a za to vrijeme nas vežu zajednička intenzivnija druženja. Njegovo blago, poticajno i s puno duha bodrenje za nastavak u započetom smjeru bilo je presudno za razmah i značaj toga serijala i kasnije. Najbolje je da vam prepričam anegdotu sa našeg prvog ''službenog susreta'', u baraci, s istočne strane glavne zgrade HRT-a. U vrlo srdačnom i neformalnom susretu razmijenio sam neke svoje osnovnoškolske događaje. Jednim dijelom, razgovor je otprilike išao ovako –

Balog: ''… a velite, imali ste kojekakve nadimke, kao mali …''

Cmrk: '' da, kad krenuh u školu, stalno mi je curilo iz nosa, a onda me učiteljica prozvala Sliniša Šmrk''

Balog je smiješeći se, pustio da nastavim, uz poticaj. – ''A, dalje?''

Cmrk: '' pa, onda mi je bilo dosadno na nastavi, jer sam već poznavao slova i stalno sam tražio odlazak van. Znate ono, digneš ruku i ''molim van''. Tada me prozvala Simpiša Cmrk ''. Na to se Balog još malo više šeretski blago nasmijao, a onda me upitao…

Balog: '' siguran sam da ste već u osnovnoj školi radili i kojekakve spačke i, da ne kažem, svinjarije?''

Što sam mogao nego priznati. Velikom u mojim očima, dragom mojemu srcu i Učitelju koji je svojim stihovima obogatio, uveselio moje djetinjstvo i cijeli moj Život.

Cmrk: ''je, u pravu ste, radio sam svašta, naročito u srednjoj školi.'' Tada je Balog ispalio, k'o iz topa…

Balog: ''e, onda su vas trebali prozvati Svinjiša Cmrk!''. Nasmijali smo se obojica i tako je započelo prekrasno urednik senior-autor junior prijateljstvo. Privilegija je bila slušati ga, družiti se s njim i učiti od njega.

I još nešto… ne spominje se često, ali je iznimno važno. Balog je tih godina postavio autorski sa Z. Bourekom ''Nedjeljni živac'', opet dječji serijal koji je imao jednu skoro revolucionarnu novicu. Tada, u početcima intenzivnijeg razvoja IT komunikacije i tehnologije, Balog je uveo tehnološku inovaciju, te je zajedno sa suradnicima, uveo direktnu živu komunikaciju aktera unutar i izvan studija, a za vrijeme odvijanja emisije.

Kratko rečeno, Zvonimir Balog je obilježio svojim Duhom, svojom zaigranom lucidnošću, svojim nepresušnim talentom i brižnom uredničkom suverenošću desetljeća i generacije djece i svih koji su se tako osjećali.

Meni, osobno i profesionalno dao je iskre, plamičke i ognjicu poticaja u kreativnosti i na tome ću mu biti stalno i živo zahvalan.