Likovno stvaralaštvo Zvonimira Baloga

 

Zvonimir Balog veliki je umjetnik, klasik hrvatske književnosti s impozantnim opusom od oko 80 objavljenih knjiga za djecu i odrasle. Iako prozvan  književnim klasikom i utemeljiteljem suvremenog hrvatskog dječjeg pjesništva,  Balog je po prvotnim nagnućima i obrazovanju likovni umjetnik. U razgovorima je često isticao da je likovni jezik prvi univerzalni  prajezik svijeta  te da svi ljudi prvotno pokazuju sklonost likovnom izražavanju.

U jednom od brojnih intervjua kaže  RISANJE JE MOJA PRVA STRAST STARIJA OD PISANJA   i U  ŠKOLI  MI  JE  NAJLJEPŠI  PREDMET  BILO  CRTANJE.  Spominje kako je za učitelje radio crteže kojima su se oni služili u nastavi, crtajući domaće i divlje  životinje.

 Od 1954. do 1958. godine polazi slikarski odjel Škole primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, radi godinama kao uspješan likovni pedagog te kasnije uz rad studira likovne umjetnosti na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu. Imao je vrsne učitelje: Bratanića, Motiku, Šebalja i Vežu.

Na temeljima svog likovnog talenta čak je za vrijeme školovanja zarađivao za život kao dekorater i pismoslikar na Zagrebačkom velesajmu te rišući oči u jednom poduzeću za proizvodnju lutaka.

Zvonimir Balog bio je poznat po stalnoj i neumornoj, gotovo neumjerenoj stvaralačkoj aktivnosti na dva umjetnička područja, književnom i likovnom, iako je njegov likovni opus donekle ostao u sjeni književnog,

Na svojim umjetničkim počecima Zvonimir Balog  je aktivan  sudionik pjesničkih i likovnih kretanja 50-ih i 60-ih godina. Crtežima i grafikama sudjeluje na domaćim i međunarodnim  izložbama te  biva nagrađen za likovno pedagoški rad.

Godine 1978. primio je diplomu Saveza likovnih pedagoga Hrvatske „Zaslužni likovni pedagog“ za  unapređivanje nastave likovnog odgoja u SRH.

Od 70-ih godina kada se afirmira kao pisac i pjesnik manje izlaže, no likovno stvaralaštvo ostaje trajno prisutno kao potreba za izražavanjem i samospoznajom. Izražava se u svim likovnim disciplinama. Okušava se u slikarstvu i kiparstvu te eksperimentira s različitim vrstama objekata ili instalacija koje odgovaraju karakteru njegova istraživalačkog pristupa umjetnosti. Potpuno slobodno i kroz igru Balog gradi i slaže likovne elemente koje nerijetko pronalazi u kamenu, betonu, ostacima drveta ili odbačenim predmetima. Stvaralačka radoznalost nagoni Baloga da u svakom novom djelu eksperimentira i istražuje. Plodan, nesputan, originalan i strastan slobodno se kreće od apstrakcije do figuracije i natrag ili kako sam Balog  jednostavno kaže „ onako kako mi dođe“.

U likovnosti  kao i u književnosti Zvonimir Balog  stvorio je samosvojan  i prepoznatljiv umjetnički rukopis. Mnoge vlastite knjige sam je ilustrirao. Za ilustraciju je prvi put nagrađen

1983. godine Nagradom „Grigor Vitez“ za najbolje ilustracije godine u knjizi Veseli zemljopis. Od 2005. do 2013. godine redovito izlaže na BIB-u, najstarijem svjetskom međunarodnom bijenalu ilustracija u Bratislavi, kao i na Hrvatskom bijenalu ilustracija u Galeriji Klovićevi dvori koji također ima međunarodni karakter. Te nastupe omogućava mu niz originalnih i redom nagrađivanih slikovnica koje su sinteza njegovog likovnog i književnog stvaralaštva.

Za ilustracije u svojim autorskim slikovnicama višekratno je nagrađivan:

2005. Posebno priznanje Nagrade „Grigor Vitez“ za vrhunsko stvaralačko dostignuće u autorskoj  knjizi-slikovnici Golema mrvica      

2006. Posebno priznanje Prvog hrvatskog  biennala ilustracije za inovativne   

          ilustracije

2010. Druga nagrada na Trećem hrvatskom biennalu ilustracije

2011. Zlatna ptica  Nagrade „Grigor Vitez“ za vrhunska  stvaralačka dostignuća i ugrađivanje najviših likovnih i književnih vrijednosti u slikovnice i knjige za djecu

2013. Posebno priznanje Nagrade „Grigor Vitez“ za ilustriranu knjigu Ja konj

2014. Velika nagrada – Grand Prix  na Petom hrvatskom biennalu ilustracije

Jedinstven ilustratorski pothvat  edicija je Izabrana  djela Zvonimira Baloga  objavljena 2007. godine u povodu autorova 75. rođendana za koju je načinio dizajn i nekoliko stotina   maštovitih slika i crteža.

U okviru manifestacije Dani Zvonimira Baloga u Osnovnoj školi „Grigor Vitez“, Sveti Ivan Žabno, 25. svibnja 2016. u prostoru bivše kinodvorane otvorena je izložba slika i skulpture Bestijarij.

Životinje pokazuju Balogovu vezu sa djetinjstvom i zavičajem. U jednom razgovoru Balog pripovijeda kako u njegovom rodnom kraju nije bilo ničega, ni muzeja, ni galerija, ni knjižnica pa je bio okrenut prirodi i u djetinjstvu se najviše družio sa životinjama.

Životinje su glavni junaci ovih slika. Balog je životinje smatrao svetim i nevinim bićima vrijednim ljubavi. Također ih je smatrao savršenim bićima u univerzumu, jer su odmah po rođenju sposobne za samostalan  život i kako reče Balog „pijetao pjeva bez nota“.

Brojne životinje Balog portretira na svojim slikama. Pred nama je bogata Balogova menažerija: ponekad su to prijeteće zvijeri kao bikovi ili leteći kukci, ponekad pitome ovčice i kravice hraniteljice obitelji, samodopadni pauni i mazne mačke. Oblikovani kao jednostavne forme naglašenih kontura kao da su izronili iz Balogovih slikovnica.

Svježina, sloboda i igra obilježja su Balogova umjetničkog opusa bez obzira da li na papir stavlja riječi ili se na njemu igra kistom i bojama.

Ranka Javor

Svibanj 2016.