4. Dan Zvonimira Baloga

 

Četvrti put zaredom održan je, 30. svibnja 2018., u Svetom Petru Čvrstecu Dan Zvonimira Baloga. Svečanosti su prisustvovali članovi njegove obitelji, predstavnici Školske knjige, učenici, učitelji, roditelji i drugi poklonici Balogova umjetničkog djela. U programu su sudjelovali polaznici predškole, učenici nižih i viših razreda, učitelji,  vanjski suradnici, Miroslava Vučić iz Školske knjige i Dubravka Težak s Učiteljskog fakulteta.  

Uz songove iz kultne serije „Zlatna nit“, za koju je scenarij napisao Zvonimir Balog, mali plesači predškole i nižih razreda u više su navrata veselim ritmom sve vratili u bezbrižno djetinjstvo igre i snova, a krasnoslov pjesme „Kad sam mali bio“ nasmijao je publiku. Nisu izostali ni Balogovi stihovi  za odrasle. Čitao ih je prof. Tomislav Hrebak uz glazbenu pratnju Barice Tutek. Nekoliko učenika viših razreda počastilo je nazočne svojim stihovima u zavičajnoj kajkavštini kakvom je govorio i Zvonimir Balog.

Središnji dio svečanosti posvećen je Balogovu novom romanu „Ptica Ružica“ o kojemu je govorila dugogodišnja urednica u Školskoj knjizi Miroslava Vučić. Zahvalila nam je što je pozvana na ovu svečanost te je podržala organizatora u namjeri da se ova manifestacija nastavi. Naglasila je da je roman „Ptica Ružica“ hrvatski „Mali princ“. Balog je u njemu pokazao i veliko znanje o pticama. Nakon toga o Balogovu je književnom stvaralaštvu razgovarala s Dubravkom Težak, profesoricom dječje književnosti na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Dubravka Težak je istaknula da je teško Balogova djela jednoznačno kategorizirati. Balog se poigrava riječima i slogovima. Piše šaljivo i ljude potiče na razmišljanje. I dramatizirani početak romana „Ptica Ružica“, koji su izvele članice Dramske skupine viših razreda pod vodstvom učitelja Tomislava Hrebaka, potaknuo je nazočne na razmišljanje.

Na kraju programa ravnatelj Osnovne škole „Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno Tomislav Hanžeković pozdravio je sve prisutne te podijelio zahvalnice svima koji su pomogli u organizaciji i provedbi ove priredbe. Zamolio je Ljubicu Balog, pjesnikovu suprugu, da uputi svoju riječ. Ona je, vidno dirnuta, rekla da je naš Zvonko negdje tu među nama. Zahvalila je inicijatorima ove manifestacije te spomenula da ima još puno njegovih djela u rukopisu. Nakon pjesnikove supruge zahvalu je uputio i Jerko Barišić, pokretač Dana Zvonimira Baloga. Darovao je gošćama iz Zagreba nekoliko knjiga naše slikarice i pjesnikinje Sanje Benko te školski list „Krijesnicu“ koji je izišao prošle godine povodom 50. obljetnice imena Osnovne škole „Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno. Još obilatije darivanje nastavili su predstavnici Školske knjige. Svim izravnim sudionicima programa podijeljene su Balogove knjige. Urednica Miroslava Vučić osobno je poklonila nekoliko naslova Zvonimira Baloga školskoj knjižnici. Malim glumicama, koje su izvele dramatizirani početak romana,  poklonila je prvo izdanje „Ptice Ružice“ koje će biti svečano promovirano na Interliberu ove godine.

Umjetnički dojam upotpunila je izložba ilustracija nekih scena iz romana „Ptica Ružica“ koje su umjetnički oblikovali slikari i slikarice Likovne sekcije KUD-a „Tomislav“ Sveti Ivan Žabno i time uveličali naš Dan Zvonimira Baloga! Hvala im na tome!

 

Jerko Barišić, prof.