2. Dan Zvonimira Baloga

 

Dana 30. svibnja 2016. g. u Svetom Petru Čvrstecu održana je drugi put zaredom manifestacija Dan Zvonimira Baloga. U prijepodnevnim satima svečanom činu otkrivanja spomen-ploče književniku i slikaru Zvonimiru Balogu na njegovoj rodnoj kući prethodio je balogovski razigrani program učenika Osnovne škole „Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno i Područne škole Sveti Petar Čvrstec.

Svečanosti su prisustvovali članovi Balogove obitelji, učitelji i učenici obiju škola, načelnik Općine Sveti Ivan Žabno Vladimir Oguman, predsjednica Općinskog vijeća, gospođa Dunja Trakoštanec-Jokić, članovi Družbe „Braća hrvatskoga zmaja“, gosti iz Zagreba, Varaždina, stanovnici Svetoga Petra Čvrsteca i predstavnici medija. Sve su okupljene pozdravili Nevenka Bajsić, ravnateljica Osnovne škole „Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno, Dunja Trakoštanec-Jokić u ime Općine Sveti Ivan Žabno te Zoran Homen u ime Družbe „Braća hrvatskoga zmaja“ koja je i podigla spomen-ploču. Ploču su otkrili Zoran Homen i Ljubica Balog, supruga Zvonimira Baloga. Vidno dirnuta, uputila je zahvalu organizatorima i sudionicima programa te pokrovitelju Dana Zvonimira Baloga, Općini Sveti Ivan Žabno.

Program je nakon toga nastavljen u Područnoj školi Sveti Petar Čvrstec gdje je najprije održan okrugli stol na kome su govorili sljedeći gosti: Lada Žigo o Balogovoj poeziji za odrasle te njegovu gledanju na poeziju uopće, Ranka Javor o Balogovoj likovnosti i Siniša Cmrk o Balogovu djelovanju na HRT-u.

Uslijedile su radionice za učenike i odrasle: literarna, likovna i scenska. Sudionici radionica, nadahnuti pjesnikovim opusom, prikazali su svoje maštovite ostvaraje koje je publika pljeskom nagradila. Nakon toga predstavljena je umjetnička slika Đurđice Balog, koja je 1960. g. bila Balogova učenica u Svetom Petru Čvrstecu. Sliku je poklonila Područnoj školi Sveti Petar Čvrstec. Osnovna škola „Grigor Vitez“ također joj je uzvratila poklonima. Školski knjižničar Jerko Barišić predao je knjige, plakate i keramičke odljeve tulipana najzaslužnijim za provedbu ove manifestacije. Plakat na kojem su Balogove fotografije i naslovnice njegovih izabranih djela Područnoj školi Sveti Petar Čvrstec darovala je gospođa Mirjana Ptiček u ime nakladnika Katarina Zrinski d. o. o. iz Varaždina.

Na kraju je održana dinamična predstava „Sedmoglavi zmaj“, prema pričama iz Balogove zbirke Crvenšlapica, u izvedbi Teatra Poco Loco iz Zagreba. Predstava je razveselila male i velike gledatelje.

 

 Jerko Barišić, prof.