Veseli zemljopis na 4. Balogijadi

 

            Balogijada je nacionalna učenička manifestacija u okviru koje se svake godine, počevši od 2019., raspisuje nacionalni krasnoslovno-scenski i likovni natječaj namijenjen učenicima i učenicama osnovnih škola u Republici Hrvatskoj. Završna svečanost održava se u Svetom Petru Čvrstecu pokraj Križevaca, mjestu u kojemu je 30. 5. 1932. godine rođen Zvonimir Balog. Organizator manifestacije je Osnovna škola „Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno koja u Svetom Petru Čvrstecu danas ima svoju područnu školu i u kojoj je Zvonimir Balog šezdesetih godina prošloga stoljeća predavao učenicima likovni odgoj!

Tako je 2019. godine održana 1. Balogijada, tada uživo u Balogovu rodnom mjestu; 2020. godine zbog korone nije bilo manifestacije u željenom obliku, ali je ipak na neki način održana snimanjem dokumentarnog filma o Zvonimiru Balogu te organiziranjem njegove projekcije za sve zainteresirane sudionike Balogijade; lani (2021. godine) održana je 3. Balogijada pri čemu je završni program emitiran online. On je trajno dostupan na web-stranici www.balogijada.hr (kao i mnoge druge informacije i zanimljivosti o Zvonimiru Balogu i Balogijadi) odnosno na youtube-kanalu Balogijada.

Tema ovogodišnje 4. Balogijade bila je Veseli zemljopis, pri čemu su učenici interpretirali Balogove pjesme iz navedene zbirke i/ili stvarali likovne radove na temelju motiva iz odabranih pjesama, a stručna su povjerenstva odabrala najbolje krasnoslovno-scenske izvedbe odnosno likovne radove. Članovi prosudbenih povjerenstava u krasnoslovno-scenskom natječaju su dramski umjetnici i djelatnici Barbara Rocco, Zvonimir Ilijić i Sunčana Zelenika Konjević, a u likovnom natječaju likovni stručnjaci i umjetnici Tomislav Buntak, Ranka Javor i Manuela Vladić Maštruko.

Na raspisane natječaje 4. Balogijade pristigle su izvedbe odnosno radovi nešto više od 1100 učenika iz 160 hrvatskih osnovnih škola! Odaziv je to divljenja vrijedan, koji nas kao organizatore ujedno i obvezuje da se i dalje trudimo održavati Balogijadu na jednakoj razini kao i dosada. Svima najljepše zahvaljujemo na susretu u balogovskoj igri i druženju!

Oba su natječaja (i krasnoslovno-scenski i likovni) podijeljena na kategoriju od 1. do 4. razreda i kategoriju od 5. do 8. razreda. U krasnoslovno-scenskom natječaju, sukladno propozicijama natječaja, nagrađeno je 10 učenika u kategoriji od 1. do 4. razreda i 10 učenika u kategoriji od 5. do 8. razreda, a u likovnom natječaju također 10 učenika u kategoriji od 1. do 4. razreda i 10 učenika u kategoriji od 5. do 8. razreda. 

Završna svečanost održana je 17. lipnja 2022. godine u Balogovu Svetom Petru Čvrstecu. Na svečanoj priredbi laureati krasnoslovno-scenskog natječaja uživo su izveli Balogove pjesme za čije su interpretacije nagrađeni, a laureati likovnog natječaja otvorili su i razgledali likovnu izložbu najboljih učeničkih likovnih radova s 4. Balogijade! Likovna će izložba u srpnju biti postavljena i u Nacionalnom parku Krka, kao i online na stranicama pojedinih nacionalnih parkova i/ili parkova prirode!

            Zahvaljujemo svim nacionalnim parkovima i parkovima prirode koji su se odazvali našem pozivu na uključivanje u natječaje ovogodišnje 4. Balogijade na otvorenosti za našu manifestaciju i osiguravanju nagradnih ulaznica u parkove za laureate natječaja, kao i prigodnih suvenira za najsretnije sudionike ovogodišnje Balogijade! Popis svih parkova istaknut je na kraju likovnoga zbornika 4. Balogijade koji je dostupan na web-stranici www.balogijada.hr. Najljepša hvala u ime svih nagrađenih učenika, ali i svih sudionika Balogijade!

            Zahvaljujemo i izdavačkim kućama koje su za nagrađene učenike i njihove mentore osigurale vrijedne knjige. Najljepša hvala Katarini Zrinski, Profil knjizi, Mozaik knjizi i Školskoj knjizi na izvrsnoj suradnji i podršci Balogijadi!

            Zahvaljujemo i gospodinu Dragutinu Ciglaru na izradi keramičkih suvenira s Balogovim motivima iz prvog izdanja Veselog zemljopisa iz 1983. godine. Vjerujemo da će učenicima biti lijepa uspomena na 4. Balogijadu!

            Zahvaljujemo i svima ostalima koji na bilo koji način podržavaju našu manifestaciju, a ponajprije Ministarstvu kulture i medija i Općini Sveti Ivan Žabno bez kojih održavanje 4. Balogijade u ovakvom obliku ne bi bilo moguće. Najljepša hvala na prepoznavanju vrijednosti manifestacije i pružanju financijske i druge potpore.

            Najveću zahvalu upućujemo svim učenicama i učenicima, njihovim mentoricama i mentorima, ravnateljicama i ravnateljima, kao i roditeljima – svima koji ste svatko na svoj način sudjelovali u ovogodišnjim natječajima 4. Balogijade! Uvijek ponosno ističemo da je to naša zajednička Balogijada i iskreno se radujemo svakom radu koji stigne na raspisani natječaj. Ove ste nam godine podarili zaista mnogo krasnih likovnih radova, izvrsnih krasnoslovno-scenskih izvedbi i svima na tome velika hvala. Naša stručna povjerenstva izabrala su laureate, no nije samo fraza ona poznata izreka Svi ste pobjednici!. Na našem natječaju to je uistinu tako: svi smo pobjednici jer i nakon Baloga nastavljamo njegovu, balogovsku igru riječima i doživljajima, slikama i osjećajima, čudimo se i smijemo, radujemo i divimo, neprestano opažamo, a potom i razumijemo sve forme i značenja kojima se Balog i danas neprestano druži s nama u svojim stihovima, u misaonim dubinama i daljinama, izletima i preletima, dakako i uzletima.

            Neka ovaj natječaj, ova manifestacija, vaša i naša Balogijada našoj djeci bude još jedna mogućnost za možda i prvi uzlet u svijet umjetnosti i kulture, ali prije svega (dodatni) razlog za radost, osmijeh i produbljivanje spoznaja o svijetu koji nas okružuje. Ostanite i dalje sastavni dio Balogijade i vidimo se dogodine na 5. Balogijadi!

 

Svima srdačan balogovski pozdrav

Tomislav Hrebak, voditelj Balogijade